>  Ticaret Hukuku

Ticaret Hukuku Nedir? Nasıl Uygulanır?

Gelişen ticari faaliyet ve yaklaşımlardan dolayı medeni kanunun bir bölümünü ifade eden borçlar kanununun yetersiz kalkması nedeniyle özel bir hukuk alanı olarak ticaret hukuku geliştirilmek zorunda kalınmıştır. Ticaret hukuku ile uzmanlık gerektiren ve daha karmaşık hale gelen borçlara, şirket yükümlülüklerine dair hususlar teknik hesap ve kavramlarla daha net olarak açıklanır.

Ticaret hukuku neleri kapsar?

Borçlar kanununda kısmen değinilen veya boş bırakılan alanları dolduran ticaret hukuku, aynı zamanda da ticari bir işletmeyi ilgilendiren her konu hakkında kanuni bir çerçeve belirler. Ticari şirketlerin yapıları, kuruluşları hakkındaki kapsamlar, örgütlenme biçimleri, çalışma ve faaliyetlerinin nasıl sona erdirilebileceği, değerli görülen evrakların hangileri olduğu, bunlarla ilgili muamelelerin şekilleri, özel sigorta ile ilgili kapsam ve yükümlülükler ile deniz hukukuna yönelik kapsamlı bir çerçeve çizer.

Nasıl uygulama yapılır?

Ticaret hukukunu oluşturan öğeler arasında anayasadaki hükümler, medeni yasadaki çerçeveler ve global sözleşme ve antlaşmalarla ilgili yükümlülükler yer alır. Bunlarla beraber ülkenin adetlerine en uygun düzenleme ve pratiklere yer verilir. Bir ticari anlaşmazlık halinde önce emredici hükümlere, global sözleşme yükümlülüklerine, ticaret hukukunda yer verilen emredici olmayan şartlara, örf ve adet, hakimin takdir yetkisine bakılır. Ticari anlaşmazlıkla ilgili bir durumdan hem medeni kanunun hem de ticaret kanunun bir çerçeve çizmiş olması halinde bir çatışma ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda genel kanun hükümlerin bakılmaz. Özel bir kanunu ifade eden ticaret kanununa bakılır. Borçlar kanununda olan bir durumun ticaret kanununda da yer alması halinde yine özel olan ticaret kanununa bakılarak, hüküm verilir.

Ticari işletme hukuku ne demek?

Ticaret kanununda yer alan ve işletmeye yönelik kapsamları ele alan kanundur. İşletme yapılarından, nasıl kurulacağına ve tasfiyesinin yapılacağına dair hükümleri içerir. Tacir ile esnaf arasındaki farklılıkları analiz eden ve ortaya çıkaran ticari işletme hukuku, tacirle ilgili hükümleri sıralar. Ticari yargı, haksız rekabet ve cari kavramla ilgili hususlara da işletme hukuku bahsinde yer verilir.